ОСТИН  (KXAN) – От 2024 г. Американското орнитологично дружество (AOS),

...
ОСТИН  (KXAN) – От 2024 г. Американското орнитологично дружество (AOS),
Коментари Харесай

Птиците в Тексас са преименувани поради връзки с колониализма, робството, расизма

ОСТИН  (KXAN) – От 2024 година Американското орнитологично сдружение (AOS), най-голямата интернационална група по рода си, ще стартира самодейност за преименуване на някои типове птици с британски имена, открити в Съединени американски щати и Канада.

Групата сподели, че поема старания за „ разглеждане на минали неточности “ в процеса на именуване – да вземем за пример изключване на чернокожи и локални хора при именуване птици или в чест на исторически фигури, свързани с робството и расизма.

„ Има мощ в името и някои британски имена на птици имат асоциации с предишното, които не престават да бъдат изключващи и нездравословни през днешния ден. Нуждаем се от доста по-приобщаващ и ангажиращ теоретичен развой, който концентрира вниманието върху неповторимите характерности и хубостта на самите птици “, сподели президентът на AOS Колийн Хендел в прессъобщение. „ Всеки, който обича птиците и ги е грижа за тях, би трябвало да може да им се любува и да ги учи свободно – а в този момент птиците се нуждаят от нашата помощ повече от всеки път “, продължи тя.

AOS сподели, че ще п...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР